Löysin haasteen Fb.n ompeluryhmästä ja tartuin siihen koska osaltaan se minuakin koskettaa. Itse olen Lohjalainen ja paljon on spekuloitu myös Lohjan synnytysosaston lakkauttamisesta, koska kaikki alle 1000 synnytyksen/vuosi olivat harkinnassa. Lohjalla lukumäärä oli 999 viime vuonna.
 
Omat lapseni olen synnyttänyt Espoossa, kuopus ennenaikaisuuden vuoksi, muussa tapauksessa oltaisiin päästy Lohjalle. Lohjalla kuitenkin on aivan mahtava henkilökunta, tämän sain todeta kun syömis ja painokontrollit siirrettiin sinne kotiuduttuamme. Ilman osaavaa kätilöä imetyspoliklinikalla olisi pojastammekin tullut pullovauva kuten siskonsa oli. Lohja ainakin reilu vuosi sitten työskenteli ollakseen imetysmyönteinen synnytyssairaala sekä saadakseen tueksi sertifikaatin tätä varten.
 
Nyt voit vaikuttaa pieniin sairaaloihin allekirjoittamalla kansalaisaloitteen.
 
"Kansalaisaloite on Suomen kansalaisten suora vaikuttamiskeino lainsäädäntöön.
Suomen kansalaisilla on perustuslaissa turvattu oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Tämän valtiollisen tason vaikuttamiskeinon käyttäminen edellyttää, että aloitetta kannattaa vähintään viisikymmentätuhatta äänioikeutettua Suomen kansalaista kuuden kuukauden kuluessa."
 

 Lisäksi kopio alla oleva kuva sekä teksti omaan blogiisi ja levitä tetoa eteen päin.

 
 
haaste-normal.jpg
 
"Kuvan pieni prinsessa sai syntyä Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa turvallisiin käsiin peppu edellä. Tilanne ei pelottanut äitiä, isää eikä synnytyksen hoitaneita kätilöä ja gynekologia, vaikka paikalla ei ollut lastenlääkäriä. Nyt päivystysasetus uhkaa sulkea synnytysosastoja ympäri Suomea. Vaarassa ovat kaikki alle 1000 synnytystä vuosittain hoitavat synnytysosastot sekä synnärit, joissa ei ole lastenlääkäripäivystystä tai sairaalan sisällä 24/7 päivystävää hätäsektiovalmiutta.
Nämä synnyttäjien ja vastasyntyneen turvallisuutta lisäävät kriteerit lisäävät myös kustannuksia, vaikka samalla maanlaajuisesti haetaan säästöjä saman asian kustannuksella. Lääkintöneuvos Timo Keistisen mukaan yhden synnytysosaston sulkeminen tuo 5 miljoonan säästöt. Kyseiseen laskelmaan ei ole huomioitu sitä, että synnytysten hoitaminen toisessa sairaalassa maksaa saman verran ja lisäksi matkakustannukset päälle!
 
Suomi on maailman turvallisin maa syntyä ja synnyttää. Voidaanko tästä enää parantaa, vai mennäänkö ojasta allikkoon? Esimerkiksi Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa nähtiin 1001 erilaista synnytystarinaa vuonna 2013. Nyt sairaanhoitopiirin johtavan sairaalan toimesta ei Oulaskankaalle luvata järjestää lastenlääkäripalvelua ja synnyttäjät jatkavat matkaansa Oulaskankaasta 100km päähän Ouluun tai 120km päähän Kokkolaan.
 
Pelkona on, että vauvat syntyvät tulevaisuudessa matkalle: ambulanssiin, taksiin tai perheen omaan autoon. Viime vuonna Oulaskankaalla synnyttäneistä äideistä 75 synnytti 1½ tunnin sisällä sairaalaan saapumisesta. Osa heistä toki ehtisi synnyttämään sairaalaan, mutta he jäisivät ilman ammattitaitoista apua: tukea, kivunlievitystä sekä vauvan voinnin seurantaa. Ja kuinka käy äidin ja vauvan, jos kotona ollessa sattuu esimerkiksi istukka irtoamaan ja matkaa seuraavaan synnytyssairaalaan on liian paljon? Pohjoisessa perhekoot ovat suurempia: lapsia syntyy perheisiin enemmän, kuin 1.7. Myös synnytykset ovat toinen toistaan nopeampia.
 
Synnytyssairaalat Oulaisissa, Kemissä, Salossa ja Savonlinnassa kaipaavat tukea. Alle 1000 synnytystä vuosittain hoitavat synnärit Kajaanissa, Mikkelissä ja Porvoossa saanevat toimintaansa jatkaa, kuka tietää..
 
Ystävällisenä pyyntönä esitän, että jokainen osoittaisi tukensa kannattamalla kansalaisaloitetta: "PÄIVYSTYSASETUKSEN MUUTTAMINEN SYNNYTYSTEN OSALTA".
 
 
Keräys on käynnissä 10.10.2014 saakka ja tavoitteena on saada 50 000 kannattajaa aloitteelle, jolloin se pääsisi eduskunnan ja ministeriön uudelleen käsittelyyn. Tavoitteena on, että nykyiset synnytysosastot saisivat jatkaa toimintaansa, sillä "SYNNYTYSOSASTO ON PIENEN SAIRAALAN " Synnytysten lakattua lakkaa kyseessä olevista sairaaloista myös muita toimintoja. Oulaskankaalta lopettaisi toimintansa samalla naistentautien osasto. Gynekologin, anestesialääkärin ja leikkaussalin ilta-, yö-, ja viikonloppupäivystykset lakkaisivat myös ja avun tarvitsijat taittaisivat näiden asioiden vuoksi matkansa jatkossa Ouluun. Pelkästään synnytysosastojen sulkemiset ruuhkauttaisivat suuremmat synnärit lakkautettujen synnäreiden alueilla, palvelut eivät siis paranisi myöskään suurten kaupunkien alueilla!